2
Min
leestijd
9.2.24

Complete gids voor zonnepanelen: Keuzes & installatie | FYXN

Martijn
Martijn
Marketing director
decorativedecorative
Arrow
Terug
inhoudsopgave
Complete gids voor zonnepanelen: Keuzes & installatie | FYXN

Zonnepanelen

Je wilt heel graag zonnepanelen op je dak, maar hebt geen idee waar je allemaal aan moet denken en, belangrijker nog, waar je moet beginnen. Als jij jezelf hierin herkent, dan ben je hier op het juiste adres! Deze pagina is namelijk bedoeld om je te ondersteunen bij het opdoen van de kennis die je nodig hebt om een bewuste en onderbouwde keuze te kunnen maken.

We starten met een overzicht van de onderdelen van zonnepanelen en de samenstelling van een zonnepaneleninstallatie. Elk onderdeel wordt beknopt samengevat, waarbij de beschikbare keuzemogelijkheden worden toegelicht. Wil je dieper ingaan op een specifiek onderwerp? Dat kan! Klik dan op de link en vergaar meer kennis.

De onderdelen van een zonnepanelensysteem

Een typisch zonnepanelensysteem bestaat uit verschillende componenten:

Zonnepanelen

Dit zijn de meest zichtbare onderdelen van het systeem. Ze vangen zonlicht op en zetten dit om in gelijkstroom (DC). Bij de keuze voor zonnepanelen moet je voornamelijk beslissen: Vind je het belangrijk hoe de panelen eruit zien? Zo ja, dan wil je waarschijnlijk volledig zwarte panelen of misschien wit met zwart omdat die iets meer opleveren. Of maakt het je eigenlijk niet uit en ga je voor de meest betaalbare optie? Daarnaast bespreken we onderwerpen als kwaliteit, garantie, formaten, opbrengst en de verschillende typen zonnepanelen. Ga direct naar de pagina over zonnepanelen.

Omvormer

De omvormer is cruciaal. Het zet de opgewekte gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om in wisselstroom (AC), die bruikbaar is in jouw huis. Er zijn verschillende soorten omvormers en afhankelijk van de situatie op jouw dak (aantal dakvlakken, schaduw, dakkapel, etc) en persoonlijke voorkeuren kan je hierin een keuze maken. De keuze voor het type omvormer wordt gezien als de belangrijkste en moeilijkste keuze in het gehele proces van wens tot installatie. Er zijn grofweg vier soorten omvormers: seriële omvormers, seriële omvormers met optimizers, micro-omvormers en hybride omvormers.. Elk van deze omvormers heeft voor- en nadelen, en de keuze zal afhangen van jouw situatie en voorkeuren. Ga direct naar de pagina over omvormers.

Onderconstructie

De onderconstructie zorgt ervoor dat de zonnepanelen veilig op jouw dak bevestigd worden. De kwaliteit en de wijze van montage zijn essentieel voor de levensduur en veiligheid. Wil je meer informatie over onderconstructies? Dan kun je verder lezen over de verschillende soorten onderconstructies en de voor- en nadelen van elk. Ga direct naar de pagina over onderconstructie.

Monitoringssysteem

Veel systemen hebben de mogelijkheid om de prestaties van de zonnepanelen te volgen, wat nuttig is om de opbrengst van de installatie bij te houden ten opzichte van wat je gebruikt en teruglevert aan het net. 

Het installatieproces

De afgelopen jaren is het vinden van een installateur en het krijgen van zonnepanelen steeds onduidelijker geworden, waardoor het steeds lastiger is om een betrouwbare installateur te vinden en te weten wat je te wachten staat. Dat is precies de reden waarom wij FYXN zijn gestart. Ga naar onze pagina over het installatieproces om te weten wat je kunt verwachten, zodat er nergens in dit proces meer onduidelijkheid hoeft te zijn. Het proces van het installeren van zonnepanelen omvat verschillende stappen:

  1. Schouw en advies: Een zonnepaneleninstallateur zal jouw situatie beoordelen, deze beoordeling , inclusief de staat en oriëntatie van het dak, en jou adviseren over het beste systeem voor jouw energiedoelen. 
  2. Ontwerp en offerte: Op basis van de schouw wordt een systeem ontworpen en krijg je een offerte. Let bij het controleren van de offerte op de kwaliteit van de componenten en de garantievoorwaarden. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel over garantievoorwaarden.
  3. Installatie: Gecertificeerde installateurs plaatsen de zonnepanelen op jouw dak. Dit proces duurt meestal een dag, afhankelijk van de grootte van het systeem.
  4. Oplevering, monitoring en onderhoud: Na installatie en oplevering kun je de prestaties van jouw systeem volgen. Onderhoud is minimaal, maar vieze of aangeslagen panelen wekken minder stroom op. 

Wat te overwegen bij de keuze van zonnepanelen

  • Efficiëntie: Het grootste verschil tussen de verschillende zonnepanelen en omvormers zit in efficiëntie. Kies voor panelen  en omvormers  die passen bij jouw dak situatie, voorkeuren en energiedoelen. 
  • Garantie: Een lange garantieperiode is een teken van vertrouwen in de kwaliteit van het product. Lees meer hierover op onze garantiepagina.
  • Esthetiek: Zonnepanelen zijn zichtbaar; kies panelen die esthetisch passen bij jouw voorkeuren. 
  • Kosten: Tot slot de prijs. Laat je niet leiden door de prijs. Bedenk eerst met welk doel je zonnepanelen koopt en welke specificaties hierbij passen. Hoewel de initiële kosten aanzienlijk kunnen zijn, is het belangrijk om de lange-termijn besparingen en terugverdientijd  te overwegen. 

We begrijpen dat het nemen van de beslissing om zonnepanelen te installeren een lastige keuze is. Dat komt ook omdat je niet altijd onafhankelijke informatie vindt. Interesse om je meer te verdiepen? Ga direct naar onze verdiepingspagina over zonnepanelen! Heb je voldoende informatie en ben je klaar om je keuze te maken? Ga dan naar onze vergelijker! 

arrow
arrow