2
Min
leestijd
19.2.2024

Zonnepanelen vallen uit, waarom en hoe oplossen

Author
Ernst Verseput
Co-founder
decorativedecorative
Arrow
Overzicht
inhoudsopgave

Wanneer de omvormer uitschakelt door een te hoge netspanning, roept dat vragen op over wat er precies gebeurt en hoe je hiermee om moet gaan. In deze blog gaan we dieper in op dit fenomeen.

Waarom vallen zonnepanelen uit?

  • Te hoge netspanning: Een van de belangrijkste redenen voor het uitschakelen van zonnepanelen is een te hoge netspanning. Wanneer de spanning op het elektriciteitsnet de veilige limieten overschrijdt, schakelt de omvormer van het zonnesysteem zichzelf uit om schade aan de elektronica te voorkomen.
  • Onderhoud en reparaties: Bij gepland onderhoud of reparaties aan het zonnesysteem is het vaak noodzakelijk om de zonnepanelen uit te schakelen. Dit minimaliseert het risico op elektrische schokken voor installateurs en technici die aan het systeem werken.
  • Noodgevallen: In noodgevallen, zoals brand op het dak, schakelen zonnepanelen uit om de veiligheid van brandweerlieden en andere hulpverleners te waarborgen. Het voorkomt ook verdere schade aan het zonnesysteem.

Waarom schakelt de omvormer uit bij hoge netspanning?

Bescherming van elektronica

De omvormer schakelt uit om de elektronische componenten te beschermen tegen schade door een te hoge netspanning. Bij een plotselinge stijging van de netspanning kunnen de elektronische circuits in de omvormer beschadigd raken. Door uit te schakelen, voorkomt de omvormer potentiële defecten en waarborgt hij een langere levensduur.

Netstabiliteit handhaven

Uitschakelen draagt bij aan het handhaven van de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Een te hoge netspanning kan niet alleen schadelijk zijn voor individuele systemen, maar ook de algehele stabiliteit van het elektriciteitsnet bedreigen. Door uit te schakelen, voorkomt de omvormer dat deze onstabiele situatie zich verder verspreidt.

Veiligheid van het zonnesysteem

Het voorkomt schade aan het zonnesysteem en waarborgt veiligheid. Een hoge netspanning kan niet alleen de omvormer beschadigen, maar ook andere componenten van het zonnesysteem beïnvloeden. Door uit te schakelen, beschermt de omvormer niet alleen zichzelf maar waarborgt ook de veiligheid van het gehele zonnesysteem.

Wat gebeurt er als de omvormer uitschakelt?

  1. Tijdelijke onderbreking

De omvormer schakelt tijdelijk uit om schade te voorkomen. Dit resulteert in een korte onderbreking van de energieproductie. Moderne systemen zijn ontworpen om deze onderbrekingen tot een minimum te beperken.

  1. Automatische herstart

In moderne systemen kan de omvormer automatisch herstarten na een veilige periode. Zodra de netspanning binnen acceptabele niveaus terugkeert, zal de omvormer automatisch opnieuw opstarten om de normale werking te hervatten.

  1. Impact op energieproductie

Korte onderbrekingen hebben een minimale impact op de totale energieproductie. Omdat de uitschakeling slechts tijdelijk is, heeft het over het algemeen een beperkte invloed op de totale energieproductie van de zonnepanelen. 

Wat kun je doen tegen te hoge netspanning?

{{CTA}}

Omvormer met beveiliging

Investeer in een omvormer met geïntegreerde beveiligingsfuncties. Moderne omvormers zijn vaak uitgerust met ingebouwde beveiligingsmechanismen om schade door hoge netspanning te minimaliseren.

Surge protector installeren

Overweeg het installeren van een overspanningsbeveiliging om piekspanningen te verminderen. Een overspanningsbeveiliging kan fungeren als extra beschermingslaag voor het zonnesysteem.

Netbeheerder informeren

Meld regelmatig terugkerende hoge netspanning bij de netbeheerder. Door de netbeheerder op de hoogte te stellen, draag je bij aan het monitoren en oplossen van potentiële problemen in het elektriciteitsnet.

Mijn zonnepanelen blijven uitvallen

Neem dan contact op met een installateur. Een installateur gaat zorgvuldig kijken wat er mis is met je zonnepanelen. 

arrow
arrow
arrow
arrow

Gerelateerde artikelen

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?

Ben je nieuwsgierig of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen? Bij FYXN helpen we je om dit vraagstuk te beantwoorden en een weloverwogen beslissing te nemen over het nemen van zonnepanelen. Hieronder bespreken we verschillende aspecten om te beoordelen of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen. 

Zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Bij het overwegen van zonnepanelen zijn de kosten een belangrijke factor. Hier duiken we dieper in op de verschillende aspecten die de kosten van zonnepanelen beïnvloeden, met inbegrip van de installatiekosten. 

Zonnepanelen

Wat is salderen? Lees het in deze blog! 

Sinds de invoering in 2004, heeft de salderingsregeling het voor eigenaren van zonnepanelen mogelijk gemaakt om zelfopgewekte stroom efficiënt te gebruiken. In essentie functioneert het elektriciteitsnet als een persoonlijke virtuele energiebank, waar je overtollige zomerenergie 'stort' om later weer 'op te nemen' wanneer je het nodig hebt. Het enige is dat er geen fysieke opslag plaatsvindt. Deze stroom wordt elders verbruikt of geëxporteerd naar buurlanden. Oftewel de opgewekte energie is tijdelijk en weg.

Zonnepanelen

Zonnepanelen vallen uit, waarom en hoe oplossen

Wanneer de omvormer uitschakelt door een te hoge netspanning, roept dat vragen op over wat er precies gebeurt en hoe je hiermee om moet gaan. In deze blog gaan we dieper in op dit fenomeen.

Zonnepanelen