2
Min
leestijd
19.2.24

Laadpalen | Informatie | FYXN

Martijn
Martijn
Marketing director
decorativedecorative
Arrow
Terug
inhoudsopgave
 Laadpalen | Informatie | FYXN

Laadpalen 

Op zoek naar betrouwbare informatie over laadpalen? Bij FYXN ben je aan het juiste adres. Ontvang duidelijke informatie over voordelen, werking en kosten van laadpalen. FYXN biedt kennis en geeft je de mogelijkheid weloverwogen keuzes te maken voor je duurzame keuzes. 

Wat zijn laadpalen?

Laadpalen zijn oplaadpunten voor elektrische voertuigen (EV's) die gestandaardiseerde en veilige laadmogelijkheden bieden. Deze palen zijn uitgerust met een type 1, type 2, CSS, Chademo socket of een vaste laadkabel met een dergelijke stekker. Afhankelijk van je auto, gebruik je één van deze types. Type 1 en Chademo zijn minder gangbaar, waardoor je bij de meeste openbare palen ziet dat er een type 2 socket in de laadpaal zit.

Waarom kiezen voor laadpalen?

Ontdek de voordelen van laadpalen:

Dichtbij huis parkeren

De belangrijkste reden om een laadpaal te nemen is natuurlijk als je een elektrische auto bezit. Het is fijn om je auto op je eigen terrein te parkeren en te kunnen opladen. Het hebben van een laadpaal thuis biedt het gemak van opladen binnen handbereik, maar het is belangrijk om rekening te houden met de locatie en beschikbare ruimte voor optimale functionaliteit.

Duurzame mobiliteit

Volgens IEA draagt elektrisch laden bij aan duurzame mobiliteit door de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Het gebruik van elektrische voertuigen met laadpalen vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar bevordert ook een schonere en gezondere leefomgeving.

Bespaar op brandstofkosten

Naast de milieuvriendelijke voordelen bieden laadpalen aanzienlijke financiële voordelen. Elektrisch rijden is over het algemeen goedkoper dan traditioneel rijden op fossiele brandstoffen. Met de juiste laadpaalinstallatie geniet je niet alleen van lagere brandstofkosten, maar draag je ook bij aan de vermindering van de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen.

Verhoging van de waarde van je woning of bedrijf

Het installeren van laadpalen kan de waarde van je woning of bedrijfspand verhogen, aangezien steeds meer mensen overstappen op elektrische voertuigen. Uit het rapport van Nature Sustainability blijkt dat de groeiende waarde van laadinfrastructuur. Het voorzien zijn van laadinfrastructuur wordt steeds meer gezien als een waardevolle eigenschap. Belangrijk is wel om te onthouden dat de specifieke waardestijging kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie van je woning en de algehele vraag naar laadinfrastructuur in de regio. Het raadplegen van vastgoedmarkt rapporten en recente studies in een specifieke regio kan meer inzicht geven in de potentiële waardestijging.  

Afwezigheid van laadinfrastructuur op sommige locaties

In bepaalde gebieden kan de laadinfrastructuur nog beperkt zijn, wat ervoor zorgt dat je niet dichtbij huis je auto kunt opladen. Met een eigen laadpaal is dat wel mogelijk..

Nadelen van laadpalen:

Mogelijke beperkingen bij verhuizen

Als je besluit te verhuizen, kan het meenemen van je laadpaal naar een nieuwe locatie lastig zijn. Je moet mogelijk een nieuwe installatie regelen op je nieuwe adres.

Initiële installatiekosten

Hoewel de kosten op lange termijn lager zijn, kunnen de initiële installatiekosten van laadpalen hoog zijn. Over de kosten van laadpalen lees je straks meer. 

Hoe laadpalen werken en het nut van laadpalen

Laadpalen bieden een gestandaardiseerde en veilige manier om elektrische voertuigen (EV's) op te laden. Het proces is eenvoudig: een EV-rijder sluit het laadsnoer aan op het voertuig en de laadpaal, waarna het opladen begint. 

Laadpalen kunnen zijn voorzien van verschillende stopcontacten of kabels, waaronder Type 2 (Mennekes), CCS (Combined Charging System), en CHAdeMO. Deze verscheidenheid maakt het mogelijk om verschillende soorten elektrische voertuigen op te laden, ongeacht het merk of model.

Het nut van laadpalen strekt zich uit tot het verminderen van de afhankelijkheid van traditionele brandstoffen, het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzame stadsontwikkeling. Het installeren van laadpalen draagt niet alleen bij aan een groenere toekomst maar voorziet ook in de groeiende vraag naar oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Kosten en opbrengsten laadpalen

De kosten en opbrengsten van laadpalen variëren afhankelijk van factoren zoals het type laadpaal, laadsnelheid en installatiekosten. 

Basis laadpaal:

  • Een standaard thuislaadpaal voor elektrische voertuigen kan variëren van ongeveer €500 tot €1.500.

Slimme laadpaal:

  • Slimme laadpalen, die verbonden zijn met het internet en extra functies bieden, kunnen in prijs variëren van €1.000 tot €2.500 of meer.

Snel-laders:

  • Snelladers voor commercieel gebruik en openbare plaatsen zijn over het algemeen duurder. Deze kunnen variëren van €5.000 tot €50.000, afhankelijk van de capaciteit en laadsnelheid.

Installatiekosten:

  • Naast de kosten van de laadpaal zelf, zijn er installatiekosten die variëren op basis van de complexiteit van de installatie. De installatiekosten kunnen gemiddeld tussen €500 en €2.000 liggen.

Extra functies:

  • Laadpalen met extra functies, zoals geavanceerde gebruikersidentificatie, betalingsmogelijkheden, en integratie met slimme thuisnetwerken, kunnen de prijs verhogen.

Daarnaast kunnen lokale subsidies of stimuleringsregelingen de uiteindelijke kosten beïnvloeden. Het is raadzaam om lokale installateurs te vragen over deze eventuele regelingen.

Duurzame stappen zetten?

Bij FYXN bieden we ook informatie over andere methoden aan om te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan isoleren, thuisbatterijen, elektrische voertuigen, zonnepanelen, sedumdaken en warmtepompen.

Laadpaalinstallateurs en FYXN

FYXN biedt momenteel nog geen installateurs voor laadpalen aan, maar we werken hard aan deze toevoeging. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

arrow
arrow